Menu

Dilekçe Nedir? Dilekçe Örneği



Dilekçe örneği oluşturarak bir dilekçenin nasıl yazılması gerektiği konusunda sizleri bilgilendirmek istedik.

Arzuhalci

Dilekçe, bir şey istemek, şikâyet etmek veya bilgi vermek üzere kişilerden resmi veya özel kuruluşlara gönderilen yazılara denir.

  • Dilekçeler düz beyaz çizgisiz kâğıda yazılır.
  • Dilekçe yazarken mavi renkli kalem kullanmalıdır; kurşun kalem kullanmamalıdır.
  • Dilekçelerde imla kılavuzunda yer alan kısaltmalar dışında kısaltma kullanılması zorunlu ise, kısaltmanın geçtiği ilk bölümde parantez içerisinde kısaltmanın uzun okunuşu yazılmalıdır.
  • Dilekçeler belli bir plana göre yazılır.
  • Dilekçede özlü ve resmi bir üslup kullanılmalıdır.

Dilekçe yazılacak kâğıdın dört kenarından 3’er santim kadar boşluk bırakılır. Paragraf başları da, soldaki boşluğun yarısı kadar daha içeriden başlar. Dilekçe, genellikle çok kısa olduğundan, kâğıdın tamamını kaplamaz. Bu durumda, yazılı kısım kâğıdın en üst tarafında yer alacağından, sayfa düzeni açısından göze hoş gelmesi için, üstte yeteri kadar boşluk bırakılır. Üstte, alttakinin yarısı kadar bir boşluk olmalıdır. Alttaki boşluğun daha fazla bırakılmasının sebebi, dilekçe, alıcı kuruma gittiği zaman orada kâğıdın üzerine kaşe basılabilmesi ve havale yapılabilmesi içindir.

Arzuhalci 2

Dilekçenin Bölümleri

1. Tarih: Dilekçenin yazıldığı/verildiği/gönderildiği tarihtir. Tarih, yaygın olarak dilekçenin sağ üst köşesine yazıldığı gibi metnin bitiminden hemen sonra aynı satıra veya ad ve soyadın üzerine de yazılabilir. Tarih gün, ay ve yıl olarak rakamla yazılır; ancak ayın yazı ile yazılması da mümkündür. Gün ve ay tek haneli ise önüne sıfır konulur. Rakamların arasına nokta konur:  03.10.2008, 17.08.2023 gibi.

2. Başvurulan Makamın Adı: Alıcı kurumun adı ile bulunduğu şehirden ibarettir. Tarihten sonra bir satır boşluk bırakılır ve paragraf başı yapmadan sola yanaşık olarak yazılır. En az iki satır olur; birinci satıra kurumun adı yazılır. Kurumun adı, o kurumun en büyük yöneticisinin görev unvanıyla birlikte belirtilir. Hitap edilen makamın adı büyük harflerle yazıldığı gibi sadece baş harfleri büyükte yazılabilir. Örneğin: Göztepe Emniyet Müdürlüğü, Bilgi Üniversitesi Rektörlüğü gibi.

  • Eğer bu birinci satır uzun olacaksa (satırın yarısını aşacaksa), mantıklı bir yerden bölüp iki satır hâlinde yazmak daha iyidir. Örneğin:

Boğaziçi Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi Dekanlığı

  • Kurumların adlarında yaygın kısaltmalar yapılabilir. Örneğin: SSK Bölge Müdürlüğü, İSKİ Genel Müdürlüğü

3. Dilekçe Metni: Dilekçenin asıl bölümüdür. Söylenmek istenen şeyler burada yer alır. İki alt bölümü vardır. Dolayısıyla, en az iki paragraftan oluşur. Birinci alt bölümde dilekçe sahibi ile muhatap kurum arasında iletişimi sağlayıcı bilgiler yer alır. Dilekçe yazmaya sebep olan sorun tanıtılır. Örneğin, okula dilekçe yazan bir öğrenci bölümünü, numarasını belirtir. Suyla ilgili bir sorunu için sular idaresine dilekçe yazan kişi ise, abone numarasını verir. Bu bilgiler, dilekçe sahibi ile kurum arasında iletişim için gereklidir.

İkinci alt bölüm ise, ayrı bir paragraftır. Burada, ilgili kurumdan istenen şey belirtilir. Bu istek genellikle şöyle birer cümle ile ifade edilir: Verilmesini/gönderilmesi/onarılmasını/bildirilmesini vs. arz ederim. Burada önemli olan nokta, cümlenin arz ederim yüklemi ile bitmesidir. Bir sorunun çözülmesi veya işlem başlatması isteniyorsa “Gereğini saygılarımla arz ederim.”; yapılacak bir işlem için izin isteniyorsa ” İzninizi saygılarımla arz ederim” yazılır. Burada rica ederim gibi bir ifade kesinlikle yanlıştır. Çünkü, rica ederim üst makamlardan alt makamlara veya kişilere gönderilirken kullanılır.

4. Ad, Soyad ve İmza: Metnin bitiminden sonra, sağ alta, dilekçe sahibinin adı, soyadı yazılır. Eğer unvan yazılacaksa sadece ilk harf büyük diğer harfler küçük yazılır. İmza, önceki bölümden sonra en fazla bir satır boşluk bırakılarak ve sağa yanaşık olarak atılır. Sayfa düzeni açısından imza ile isim birbirini ortalamalıdır. Önce ismi yazıp altına imza atmak doğru değildir; tam tersi olmalıdır.

5. Adres ve iletişim bilgileri: İlgili kurumun, gerektiğinde, dilekçe sahibine ulaşabilmesi için adres ve diğer iletişim bilgilerine (telefon, cep telefonu, faks, elektronik posta) ihtiyaç vardır. Bu bilgiler, isimden sonraki satıra ve sola yanaşık olarak yazılır. Adres yazmak zorunludur. Diğer bilgilerden hangisi varsa, yazılmalıdır. Adres yazımında mahalle için (Mah.), sokak için(Sok.), numara için (No.), apartman(Apt.), telefon(tel.) şeklinde kısaltma yapılabilir.

6. İlgi: Dilekçe, daha önce gönderilmiş bir resmî yazının cevabı olarak yazılıyorsa, bu bölüm bulunur, aksi takdirde olmaz. Kurumlar vatandaşa yazı yazabilirler ve onlardan bilgi veya belge isteyebilirler. Vatandaş da o yazıya dayanarak bunun gereğini yapar ve sonucu bir dilekçe ile ilgili kuruma bildirir. Dilekçesinin bir cevap yazısı olduğunu da bu ilgi bölümünde belirtir. Önceki bölümden en az bir satır boşluk bırakılarak sola yanaşık şekilde yazılır. Bu bölüme, gönderilen yazının tarihi ve sayısı yazılır. Bu bilgiler, gönderilmiş resmî yazıda bulunmaktadır. Yapılacak iş, bu bilgileri aynen birebir kopyalamaktır. Bu bölüm aynen şöyle yazılır: İlgi: … tarih ve … sayılı yazınız. Burada … ile belirtilmiş yerlere kurumdan gönderilmiş resmî yazının tarihi ve sayısı yazılır.

Dilekçede, gerektiğinde bu bölümün yer almasının sebebi şudur: Dilekçe ilgili kuruma gittikten sonra, gönderdikleri yazıda vatandaştan tam olarak ne istediklerini tekrar görmeleri gerekebilir. Bu durumda, gönderilen yazının kendilerinde kalan kopyasını daha kolay bulabilmeleri için dilekçede bulunan ilgi bölümü onların işini kolaylaştırır. Bu da bürokratik muamelenin daha hızlı işlemesine olanak sağlar.

7. Ek: Dilekçeye belgeler eklenmişse, bu bölüm bulunur, aksi takdirde olmaz. Dilekçeyle birlikte ilgili kuruma bazı belgeler (ikametgâh, sağlık raporu, fotoğraf, nüfus cüzdan sureti vs.) göndermek söz konusu olabilir. Bunlar, dilekçeye eklenir ve neler oldukları da maddeler hâlinde belirtilir.

Arzuhalci, 1950

Arzuhalci, 1950

Dilekçe Örneği

KONAK ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Okulunuz 9-B sınıfının 255 numaralı öğrencisiyim. 15 Şubat 2023 tarihinde hastalığım nedeniyle Matematik sınavına katılamadım. İlgili tarihte hastalığımdan dolayı hastaneden almış olduğum rapor ekte yer almaktadır. İlgili dersin mazeret sınavına katılmam hususunda bilgilerinize arz ederim.

19.02.2023
İmza
Ad-Soyad

Adres: Akçalı Mahallesi Yazılı Sokak No: 7

Konak/İzmir

Arzuhalci, 1955

1955

Kaynak
Dilekçe, Ceval KayaDilekçe Yazım Kuralları, Dilekçe Şablonu Ve Dilekçe ÖrneğiArzuhalimizi Kime YazdıralımT.C Adalet Bakanlığı; Aday Memur Hazırlayıcı Eğitimi , Resmi Yazışma Kuralları Ders Notu


Facebook Yorumları

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir