Menu

Bilimden Sanata Keyifle Okuyacağınız 14 Türkçe Dergi



Dergi, belirli aralıklarla (haftalık, aylık, üç aylık vb.) çıkan ve her sayısı birden çok yazarın yazılarından oluşan yayın türü süreli yayın anlamına gelmektedir.

Ülkemizde dergi yayıncılığının kökleri 1700’lü yılların sonlarına dayanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk yabancı dildeki süreli yayın 1795’te İstanbul’daki Fransız Büyükelçiliği tarafından yayımlanmıştır (Bulletin de Nouvelles). Türkçe dergi konusunda ilk girişimler Tanzimat Dönemi’nde başlar. İlk Türk dergileri, Avrupa’da olduğu gibi bilimsel derneklerin yayın organı olarak ortaya çıkmıştır. Türkçe yayımlanan ilk derginin yayın yılı konusunda farklı kaynaklarda farklı bilgilere rastlanmaktadır. O. Özkan ilk derginin 1849’da yayımlanan Vakayi-i Tıbbiye isimli bir sağlık dergisi olduğunu, H. Şimşek ise Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk derginin 1862 yılında yayımlanmaya başlanan Mecmua-i Fünun dergisi olduğunu kaydetmektedirler. İlk çocuk dergisi (Mümeyyiz) ise 1869 yılında yayımlanmıştır. İlk kadın dergisi ise 1869’da, Terakki Gazetesi’nin 48 sayı olarak çıkardığı, Terakki-i Muhadderat Dergisi’dir.

1. National Geographic

national geographic dergisi

1888 senesine dayanan geçmişiyle dünya çapında 60 milyondan fazla okuyucusu olan National Geographic, sadece bir dergi değil aynı zamanda dünyanın en prestijli markalarından biri. Türkiye’de 2001 yılı itibari ile aylık dergi olarak yayımlanmaya başlayan National Geographic Türkiye Dergisi okuyucularına coğrafya, bilim, keşif, araştırma, tarih gibi pek çok alanda orijinal makaleler sunuyor.

2. Atlas

“Her zaman keşfetmek için bak” sloganıyla çıkan Atlas Dergisi yayın hayatına Nisan 1993’te başladı. Coğrafya ve keşif dergiciliğine hem içerik hem görsel olarak yepyeni bir boyut getiren dergi, dünyanın en ulaşılamaz köşeleri hakkında yazılan yazıları, fotoğraflarıyla farklı kültürleri, onların sosyal hayatını tüm renkleriyle gözlerimizin önüne getirir. Atlas genellikle her yazının sonuna, bir rehber koyuyor. Bu sayfada konu edilen yere nasıl gidileceği, vize tüyoları, konaklama yerleri, iklimi ve önemli telefonlar yeralıyor.

atlas dergisi

3. GEO

İlk kez 1976 yılında Almanya’da yayımlanan GEO Dergisi, bugün 20 ülkede ulaştığı 12 milyon okur sayısıyla önemli bir başarıya imza atmış uluslararası bir marka. 2013 Mart ayından bu yana Türk okurlarıyla buluşan dergide gezi, coğrafya, kültür, tarih, sağlık, felsefe, teknoloji kısaca insana ve yeryüzüne dair her şeyi barındıran bir dergi.

geo dergisi

4. Notos

Notos, 2007’de yayın hayatına başlayan 2 ayda bir çıkan edebiyat dergisi. Notos Dergisi Yayın Yönetmeni yazar Semih Gümüş, “Edebiyat dediğimiz şeyin, dünyanın neresinde olursa olsun edebiyat dergisi olmadan yaşaması mümkün değildir. Yeni ve özgün içerikler öncelikle dergilerde yer bulur. Edebiyatın ve yaşamın nereden gelip nereye gittiğini anlamak için, dergilerden başka tutunabileceğimiz yayın yoktur. Türkiye’de edebiyat dergisi dağıtımı yetersiz. Derginizin bütün illere ulaşabilmesinin büyük bedelleri var.” der.

notos dergisi

5. Peyniraltı Edebiyatı

Çoğunluğu İTÜ öğrencilerinden oluşan Peyniraltı Edebiyatı Dergisi 2013 Şubat ayında kurulan aylık bir dergi. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Selim Bektaş şöyle diyor: “Neden böyle absürd bir isim seçtik? Her şeyden önce akılda kalması ve farklı bir dergicilik anlayışı benimsediğimizi derginin ismiyle belli etmek için. Peyniraltı suyu tozu ve yeraltı edebiyatının kombine edilmiş halinden Peyniraltı Edebiyatı oluşuyor. Dergi çıkarmakla temelde çok basit bir şeyi amaçlıyoruz: Okunmak. Bunun dışında, ülkemizde edebiyat dergisi sayısı oldukça az. Edebiyat dergisi diye yola çıkanların çoğu kültür-sanat dergisi oluyor zamanla. Biz bunu yıkmak istiyoruz.”

peyniraltı edebiyatı

6. Focus

1994’ten beri yayınlanan Focus, bilim, kültür, teknik, arkeoloji, coğrafya, jeoloji, sağlık, tarih ve sporu içeren popüler bilim ve kültür alanında yayın yapan bir dergidir.

focus dergisi

7. Bilim ve Teknik

TÜBİTAK’ın 1967’den beri yayınladığı aylık popüler bilim ve teknik dergisidir. Zaman zaman tartışmalı içerikleri olsa da, akademik konuların yanında herkesin okuyup anlayabileceği bilimsel konular, teknoloji ve zeka soruları gibi konuların yer aldığı bir dergidir.

bilim ve teknik

8. Atlas Tarih

1993 yılında yayın hayatına başlayan coğrafya ve keşif dergisi Atlas’ın, 2010 yılında yayın hayatına başlayan kardeş dergisidir. Aslında NTV Tarih Dergisi gibi bir derginin kapanması sonucu o boşluğu dolduran Atlas Tarih Türkiye ve dünya tarihinin gölgede kalan sayfalarını aktarmayı amaçlıyor. Özellikle bugüne kadar ortaya çıkmamış hatıratlar, belgeler ve eşyalar üzerinden tarihi olayların bilinmeyen yönlerini, kahramanlarının anlatımlarıyla sunmayı hedefliyor.

atlas tarih

9. Capital Dergisi

1993 yılında yayın hayatına giren iş ve ekonomi dergisidir. Dergi, Türkiye’nin en beğenilen şirketleri, CAPITAL 500’e birçok özel araştırmayı Türkiye’ye getirdi, dünyanın önde gelen yönetim gurularını sayfalarına taşıdı. 2009 yılında Reklamcılar Derneği tarafından, Yılın Ulusal Dergisi Ödülü’ne layık görüldü.

capital dergisi

10. Altyazı

2001’de yayın hayatına giren Altyazı, herhangi bir yayın grubuna dahil olmayan, tümüyle bağımsız çabalarla çıkartılan bir sinema dergisi. Film eleştirisi ve analizinde de bağımsızlık ilkesini takip eden bir yaklaşıma sahip. Sinema üzerine düşünen bir dergi fikriyle yola çıkan Altyazı, bir yandan Türkiye’de vizyona giren filmlerle ilgili yorum odaklı yazılara yer verirken, diğer yandan da ana akım medyada fazla yer bulamayan kısa film, belgesel ve deneysel sinema gibi alanlara görünürlük kazandırmaya çalışıyor. Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi tarafından yayımlanmaktadır.

altyazı dergisi

11. OT

Tanıtım yazısında “Hazla ve hızla okunan dergi” hedefiyle 1996 yılından beri sırasıyla, Öküz, Hayvan ve son olarak 2013 yılında “Maksat Yeşillik Olsun” sloganı ile yayın hayatına başlayan OT dergisi köklü bir geleneği temsil eder. OT dergisi kök olarak kendine mizah ve edebiyatı alıp, dallarını futboldan siyasete, sokaktan müziğe, hayata dair hiçbir şeye yabancı kalmayarak, ülkede sözü olan herkesle bir araya gelebilme cesareti ve isteğini her daim göstererek büyür. Aylık yayımlanan OT, edebiyat, siyaset, kültür-sanat aktivitelerine, tabii ki karikatürler ve illüstrasyonlara da yer verir.

ot dergisi

12. Uykusuz

Haftalık karikatür dergisi Uykusuz, 2007 yılının Ağustos ayında Penguen dergisinden ayrılan Yiğit Özgür, Ersin Karabulut, Umut Sarıkaya, Uğur Gürsoy ve Memo Tembelçizer isimli altı karikatürist tarafından kuruldu ve yayın hayatına 5 Eylül 2007 günü başladı. İsminin Uykusuz olmasını ise Yiğit Özgür, “Çok isim düşündük, sonra halimize bakıp Uykusuz’dan başka ne olabilir ki dedik.” sözleriyle açıklar.

uykusuz dergisi

13. 221B (2 Aylık Polisiye Dergi)

Yayın hayatına 7 Ocak 2016’da başlayan Türkiye’nin ilk polisiye dergisi. Dergi polisiyede evrensel olanla yerli olanı bir araya getirmek, memlekette polisiyenin merkez üssü olmak için geliyor.

221B polisiye dergi

14. Penguen

Penguen Dergisi, en çok sevilen haftalık mizah dergilerindendir. Leman dergisinden ayrılan Metin Üstündağ, Bahadır Baruter, Selçuk Erdem, Erdil Yaşaroğlu ve arkadaşları tarafından Eylül 2002’de kurulmuştur.

penguen dergisi

Kaynak


Facebook Yorumları

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir