Menu

İzlemeniz Gereken Kore Filmleri



Güney Kore filmlerinin çoğu değişik türlerin keşmekeşini sunduğu için Kore sinemasının türü, türler üstüdür diye tanımlanır. Öne çıkan öğeleri ise, şiddet, kara mizah, görsellik ve mistisizm. Sizler için izlenmesi gereken Kore filmlerini ve bu filmlerle ilgili kısa bilgileri derledik. Siz de beğendiğiniz ve önerdiğiniz Kore filmlerini bizlerle yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

Kore ve Kore Sineması’na ilgi duyuyorsanız, En İyi Kore Dizileri yazımıza da göz atmanızı öneriyoruz.

1. Hırçın Sevgilim (Yeopgijeogin Geunyeo), 2001

Yönetmen: Kwak Jae-yong

hircin sevgilim

Kim Ho-Sik tarafından internette yayınlanan, kendisinin ve kız arkadaşının ilişkilerini tanımlayan hikayelerden esinlenmiştir. Bu hikayeler bir süre sonra çok satan bir kitap olarak yayımlanır. Film, bu kitaptan esinlenir. Kolej öğrencisi Kyun-woo bir akşam eve dönüşünde metroda çok güzel, ama bir o kadar da sarhoş bir kıza rastlar. Kız metro hattının kenarında ayakta zor durmaktadır ve Kyun-woo onu trenin önüne düşmekten kurtarır. Bindikleri trende kız baygın düşmeden önce en son Kyun-woo’a laf attığı için yolcular onun kız arkadaşı olduğunu düşünürler. Yolcuların suçlayıcı bakışları üzerine Kyun-woo kızın sorumluluğunu almak ve onu bir motele kadar taşımak zorunda kalır. Kyun Woo, bu kıza karşı ilginç bir sorumluluk duygusu hissetmeye başlar ve bu şekilde kızın hırçınlıklarına katlanabilir.

2. Yeşil Gezegeni Kurtarmak (Jigureul Jikyeora), 2003

Yönetmen: Jang Joon-Hwan

yesil gezegeni kurtarmak

Büyük bir kimya fabrikasının sahibi olan iş adamı iki kişi tarafından kaçırılır. İş adamının bir uzaylı olduğunu, hatta uzaylıların başkanı olduğunu ve insanlar üzeride deneyler yaptıklarını söyleyerek herşeyi itiraf etmesini isterler. İş adamı da uzaylı olmadığını anlatmaya çalışır. Bir yandan bunlar olurken diğer yandan da polisler iş adamını aramaktadır. İşler daha çok karışacaktır. Sonu ilginç biten güzel ve farklı bir film…

3. Cinayet Günlüğü (Salinui Chueok), 2003

Yönetmen: Bong Joon-ho

cinayet gunlugu

1986’da Güney Kore, askeri bir diktatörlük himayesindedir. Ülkede yasaklar ve baskılar tüm yoğunluğu ile sürerken bir gün, tecavüze uğrayarak vahşice bir cinayete kurban giden bir kadın bulunur. Derhal başlayan soruşturmanın başına, yerel polis dedektifi Park Doo-man getirilir. Ancak olayı açığa çıkarmak için kullandığı yöntemler, her şeyi berbat etmekten başka bir işe yaramayacaktır. Başarısızlıkla sonuçlanan soruşturma yöntemleri sebebi ile birçok tanığın zarar görmesi sonucu, Seul’den yeni bir dedektif olan Seo göreve atanır. Zeki, kurnaz ve işini bilir tavırlarına rağmen Seo’nun da soruşturmada oldukça başarısız olması, olayları iyice sarpa sardıracaktır.

4. İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış… ve İlkbahar (Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom), 2003

Yönetmen: Kim Ki-duk

ilkbahar yaz sonbahar kis ve ilkbahar

Tabiatın bütün güzelliklerini bir arada toplayan bir gölün ortasına kurulmuş yüzen bir ev, yaşlı bir rahip ve yanında ona eşlik eden küçük rahip adayı… Yaşlı rahip, ufak çocuğa nasıl rahip olunacağını inanılmaz bir bilgelikle ama bir o kadar da doğal bir akış içinde öğretir. Bu şekilde geçip giden mevsimler ile büyüyen çocuğun geçirdiği evrim, son derece doğal bir ahenk içinde ilerlerken sıra artık büyümüş olan çocuğun öğrendiklerini gerçek hayata nasıl yansıtacağını görmeye gelir. Ufak yaştan beri öğretilen erdemlere rağmen asıl öğretimin hayatın kendisi tarafından yapıldığının farkında olan bilge rahip için ise bekleme ve görme zamanıdır. Sessiz olduğu kadar etkileyici ve tam bir görsel şölen olarak beyazperdeye yansıyan film, gösterildiği bütün festivallerde büyük beğeni ile izlenir.

5. İhtiyar Delikanlı (Oldeuboi), 2003

Yönetmen: Park Chan-Wook

ihtiyar delikanlı

15 yıl boyunca bir odada esir tutulan, sonrasında ise karısının cinayetinin zanlısı olarak gösterilen Oh Dae-su’nun yaşadıklarını konu alan film, bir Japon mangasından esinlenilerek beyazperdeye uyarlanmıştır. Cannes Film Festivali’nden de Büyük Ödül ile ayrılmayı başarmıştır.

6. Kan Kardeşler (Taegukgi Hwinalrimyeo), 2004

Yönetmen: Kang Je-gyu

kan kardesler

1950 yılında başlayan Kuzey ve Güney Kore arasındaki savaşın yapıldığı yerlerde kazı yapan bir araştırma ekibi, savaş alanında bulduğu bazı eşyalar vasıtası ile Jin Tae’ye ulaşmışlardır. Savaş sırasında kaybolan ağabeyinden bir iz olabileceği düşüncesiyle yola çıkan Jin Tae, bir taraftan da geçmişe dalar. O yıllarda kendisi üniversite öğrencisi, ağabeyi ise ayakkabı tamirciliği yapmaktadır. Annesi ve ağabeyinin nişanlısı ile mutlu bir yaşantıları vardır.

7. Boş Ev (Bin-Jip), 2004

Yönetmen: Kim Ki-duk

bos ev

Hikayenin kahramanları, kapısına ilanlar asarak boş olduğunu tespit ettiği evlere giren ve bu evlerdeki farklı insanların yaşamlarına ortak olan, girdiği evlerdeki eşyaları kullanan, bozuk eşyaları tamir eden tuhaf bir genç bir adam ile mutsuz bir yaşamı, kötü bir evliliği olan, kocasından şiddet gören, yalnız bir kadındır. Genç adamın evde kimse olmadığını düşünerek bu kez kadının evine girmesiyle kaderleri birleşiyor. Boş Ev hikayesi, sinematografisi ve çekim tekniği ile farklı bir film. Ana karakterleri film boyunca hiç konuşturmadan çok şey anlatmayı başaran, sessizliğin şiirselliğini yakalamış ve izleyiciyi yakasından tutup bu şiirselliğin içine çekip ardında sürükleyen bir film.

8. Yay (Hwal), 2005

Yönetmen: Kim Ki-duk

yay

Yaşlı, balıkçı, ok ve yay ustası bir adam ve 16 yaşını tamamlamak üzere olan genç ve masum bir kızın hikayesini anlatır film. Balıkçı 7 yaşındayken bulduğu kızla birlikte yaklaşık 10 yıldır bir teknede beraber yaşamakta ve geçimlerini açık denizde balık tutmak için teknelerine gelen amatör balıkçılardan sağlamaktadırlar. Balıkçı, kız 17 yaşına bastığı gün onunla evlenecektir. Çünkü yasalar 17 yaşından küçük kızın evlenmesine izin vermemektedir. Fakat bir süre sonra bölgedeki bir başka balıkçının genç oğlu ve kız arasında yakınlaşmalar olur ve yaşlı adam bu duruma çok sinirlenir. Kıza karşı tutumu bir nebzede olsa katılaşmıştır, bunu hisseden kız kendisini esir gibi hisseder. Alışkanlık, sevgi, sabır ve hayat ile ilgili güzel ve yalın bir film.

9. Acı Tatlı Hayat (Dalkomhan Insaeng), 2006

Yönetmen: Kim Jee-woon

aci tatli hayat

Sun-Woo, Seul’un gökdelenleri arasında lüks bir otelde müdür olarak çalışmaktadır. İşindeki mükemmeliyetçiliği sayesinde patronu tarafından çok sevilmektedir. Çok sert bir patron olan Kang’ın ise herkesten sakladığı bir sevgilisi vardır. Kang, Sun-Woo’yu sevgilisinin başka bir ilişkisi olup olmadığını öğrenmesi için tutar. Fakat kadının ihaneti kısa süre içerisinde ortaya çıkar. Bunun cezası ölümdür, fakat Sun-Woo buna karşı çıkar.

10. İyi, Kötü ve Tuhaf (Joheunnom nabbeunnom isanghannom), 2008

Yönetmen: Kim Jee-woon

iyi kotu ve tuhaf

1930’larda Mançurya Çölü’nde geçen film, Koreli 3 haydutun hikayesini anlatıyor. Tesadüfen bir trende yolları kesişen insan avcısı Do-won, çete lideri Chang-yi ve tren soyguncusu Tae-goo, Tae-goo’nun trende bulduğu haritadaki yerin peşine düşerler. Bu süreçte, maceradan maceraya atılan üçlü için haritadaki yere ulaşmak kolay olmayacağı gibi yolda da Japon Ordusu ve Çinli ve Rus haydutlara karşı da mücadele etmek zorunda kalacaklardır. Mançurya topraklarında geçen Uzak Doğu’dan bir Western macerası sunan ödüllü bir film.

11. Kim’in Adası (Kimssi Pyoryugi), 2009

Yönetmen: Lee Hae-jun

kimin adasi

Bir köprüden atlayarak kendini öldürme girişiminde başarısız olan bir adam, bir ırmağın ortasında terk edilmiş bir adada kendini bulur. Bu ada şehrin uzun yerlerinden görülebilir bir adadır. Buradan kaçmaya çalışır, ama başarısız oldukça zamanla kaderini kabullenir ve adada hayatta kalmaya çalışır. Genç bir kadın, zamanının çoğunu ayın yakından fotoğraflarını çekmekle harcar ve yıllardır apartmandan dışarı adımını atmamıştır. Bu kadın, adadaki adamı gözetlemeye başlar ve onu uzaylıymış gibi düşünür. En İyi Oyuncu, Özel Jüri Ödülü ve En İyi Asyalı Filmi gibi ödüllere sahip olan ve birçok film festivalinde gösterilmiş film.

12. Şeytanı Gördüm (Akmareul Boatda), 2010

Yönetmen: Kim Jee-woon

seytani gordum

Kore’de yaş sınırlamasıyla neredeyse yasaklanan Şeytanı Gördüm, zevk için öldüren bir psikopatla bir gizli ajan arasındaki kedi-fare oyununu izleyen bir intikam filmi. Şeytani zekâsıyla dehşet verici cinayetler işleyen, kurbanları arasında çocuklar bile bulunan seri katil Kyung-chul’u polis bir türlü yakalayamaz. Ancak, emekli bir polisin kızı öldürüldüğünde, kızın nişanlısı, gizli ajan Dae-hoon, katili kendi bulup cezalandırmaya karar verir. İntikamı kanlı olacaktır, bir canavara dönüşse bile…

13. Mazisi Olmayan Adam (A-jeo-ssi), 2010

Yönetmen: Lee Jung-beom

mazisi olmayan adam

Mazisi Olmayan Adam, içeriğinde aksiyon, suç, drama ve biraz gerilim barındıran bir film ve birçok festivalde çeşitli ödüllere aday gösterildi. Eski bir özel ajan olan CHA Tae-sik’in dış dünya ile tek bağlantısı yakınlarda yaşayan küçük bir kız olan So-mi’dir. So-mi’nin annesi Hyjeong bir uyuşturucu kaçaklığı çetesinden uyuşturucu çalar ve Tae-sik’e haber vermeden malları onun evinde saklar. Bunu öğrenen çete liderleri Hyo-jeong ve So-mi’yi kaçırırlar. Tae-sik’i hafife alan çete lideri kardeşler, kendileri için bir teslimat yapması karşılığında Hyo-Jeong ile So-mi’yi serbest bırakacaklarına dair söz verirler. Uzun uzun düşündükten sonra Tae-sik, So-mi’yi kurtarmak için dünyayla yüzleşmeye karar verir.

14. Sessizlik (Do-ga-ni), 2011

Yönetmen: Hwang Dong-hyuk

sessizlik

Kofra Film Ödülleri’nde en iyi film seçilen Sessizlik’te anlatılan olayların hepsi 2000-2005 yılları arasında Güney Kore’nin Gwangju bölgesinde yer alan In Hwa Okulu’nda meydana gelmiş gerçek olaylar. Güney Kore’nin dizilerden bilinen oyuncusu Gong Yoo askerlik vazifesini yerine getirirken bir kitapla tanışıyor: Do-ga-ni. Anlamı Sessizlik. Gerçek bir olayı anlatan bu kitaptan çok etkileniyor Gong Yoo ve askerliği bittikten sonra yazarını buluyor. Bu romanı senaryolaştırıp film yapmak istediğini söylüyor ve film çekiliyor. Filmde Kang In-Ho, Moojin şehrinde işitme engelliler için görevlendirilmiş ve henüz yeni atanmış bir öğretmendir. Seo Yoo-jin de Moojin İnsan Haklarını Koruma Merkezi’nde çalışmaktadır. Okulda küçük çocuklara gizlice uygulanan istismarı, şiddeti günışığına çıkarmak için birlikte çalışırlar.

15. Zombi Ekspresi (Bu San Haeng), 2016

Yönetmen: Yeon Sang-ho

zombi ekspresi

Zombi Ekspresi, doğum gününde kızını eski eşine götürmek üzere tren yolculuğuna çıkan bir baba ile kızının yaşanan salgın sırasında bir grup yolcu ve zombiler ile birlikte trende sıkışmalarını konu alıyor. Ülke geneline yayılan salgın akıllara, 2015 yılında Güney Kore’nin neredeyse tamamını etkisi altına alan MERS salgınını getiriyor. Çıkış fikri ve Güney Kore üzerindeki etkilerini göz önüne alınca yönetmenin, 38 kişinin ölümüyle sonuçlanan bu salgından bolca etkilenmiş olduğunu söylemek mümkün.

Kaynak
Hwal / The Bow / Yay (2005)Zombi Ekspresi – Train To BusanBin-Jip (Boş Ev – 2004)Do-ga-ni – Silenced


Facebook Yorumları

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir