NTV Tarih dergisinin 2010 yılında hediye ettiği takvimde yer alan R. Sertaç Kayserilioğlu Koleksiyonu’na ait siyah beyaz resimleri derledik.
Galata Köprüsü’nde İlk Tramvay (Ocak 1914)
Galata Köprüsü, 27 Nisan 1912’de yenilenmiş; çelikten inşa edilen yeni köprü hizmete girmişti. 24 Ocak 1914’te ise Haliç’in iki yakası raylarla birbirine bağlandı ve elektrikli tramvay ilk kez köprüden geçti.
Sevgililer Günü Kartları (Şubat 1930)
1415’te ilk Sevgililer Günü kartı Orleans Dükü Charles’a atfedilir. Hapisteyken yazdığı kartın adresi sevgili karısıdır. Popülerliği 1700’lü yıllarda giderek artan kartlarda, her devir kendi tarzını ve dilini belirler. Gördüğünüz kart 1930 Fransa’sından kalma.
Milliler Dünya Kupası’na Gidiyor (Mart 1954)
Milli futbol takımımızın rakibi İspanya. İlk maçı kaybetmişiz. Fotoğraftaki kadro, ikinci maçı 1-0 kazanır; üçüncü maçta beraberlik bozulmayınca, kurayı kazanan Türkiye, tarihinde ilk defa Dünya Kupası finallerine katılır.
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlamaları (Nisan 1950)
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 1. yıldönümünü olan 23 Nisan 1921’den beri kutlanıyor. 1950’de Suadiye İlkokulu öğrencilerinin de katıldığı Bağdat Caddesi’ndeki geçit töreni.
Kağıthane’de Hıdrellez (Mayıs 1926)
Eski İstanbullular, 6 Mayıslarda mesire yerlerine gider, piknir yapar, eğlenirlerdi. Çocuklara salıncak kurulur, ortaoyunu seyredilir, erkekler dere kuytularında çilingir sofraları kurarlardı.
Tünel (Haziran 1939)
Devletleştirme politikası sonucu 16 Haziran’da İstanbul Belediye Reisliği’ne bağlı bir genel müdürlük kuruldu: İETT (İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri). Bu vesileyle yapılan süslemeler.
Moda İskelesi’nde Güzellik Kraliçeleri (Temmuz 1967)
1920’de İstanbul’a akın eden 145 bin Beyaz Rus’un bir bölümü, ertesi yaz Florya kıyılarında arz-ı endam edince “kadınlı erkekli deniz banyosu”na ilk defa şahit olundu. 1930-40’larda plaj kültürü iyice yayıldı. Moda İskelesi’nde güzellik kraliçesi adaylarını görüyorsunuz.
Çanakkale Savunması (Ağustos 1915)
Müttefikler Gelibolu yarımadasına çıkarma yapmış, ama Boğazlar’ı aşarak İstanbul’u alma planını gerçekleştirememişti. Ağustos’ta tekrar saldırdılar, karşılarında yine Mustafa Kemal ve Kerevizdere’deki bu jandarma neferi gibi askerler vardı.
Ayasofya’da Uçaksavar (Eylül 1941)
II. Dünya Savaşı, 1939 Eylül’ünde Almanların Polonya’ya saldırmasıyla başlamıştı. 60 milyondan fazla asker ve sivilin öldüğü savaş, dışında kalmasına rağmen Türkiye’yi de derinden etkilemişti. Ayasofya minaresine kurulan uçaksavar sistemi.
İstanbul’un Kurtuluşu (Ekim 1923)
6 Ekim sabahı, Mirliva Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul’a ulaştı. Askeri birlikler, Sarayburnu rıhtımından hareketle, halkın coşkulu gösterileri arasında Galata Köprüsü üzerinden geçerek Şişhane’den Taksim Meydanı’na ulaştı.
Damalı Dolmuşlar (Kasım 1931)
Ülkemizde ilk dolmuşlar, İstanbul’da 1930’ların başlarında ortaya çıktı. Taksi şoförü Civan Ali’nin önderliğinde başlayan uygulamada ilk hatlar, Taksim-Karaköy, Şişli-Pangaltı, Sirkeci-Karaköy’dü. 1931’de araçlara sarı-siyah damalar çizildi.
Kadınlara Seçme-Seçilme Hakkı (Aralık 1934)
Uzun bir mücadeleden sonra 1934 sonunda yapılan anayasa değişikliğiyle, Türk kadınları seçme ve seçilme hakkı kazandı. Şubat 1935’te yapılan seçimlerde kadınlar ilk defa oy kullandı. Zonguldak’ta bir sandık.
Her birinin ayrı anlamı olan fotoğraflar. Tarih fotoğeadlarla canlanıyor ve fotoğraflar her ne kadar siyah beyaz olsada hatıralarımızda renkleniyor.