Dünyanın önde gelen mucit, düşünür ve fütüristlerinden Raymond Kurzweil, 12 Şubat 1948 tarihinde New York’da dünyaya gelir. Babası Frederic Kurzweil bir müzisyen ve besteciydi; annesi Hannah bir görsel sanatçıydı. Çift, Hitler Orta Avrupa’yı yutarken Avusturya’daki evlerinden kaçarak, New York’a yerleşirler. Ray Kurzweil ve kız kardeşi Enid müzik ve sanat dolu bir atmosferde büyürler. Genç Ray piyano çalmayı sevse de, küçük yaşlardan itibaren bir bilim adamı ve mucit olmak istediğini biliyordu ve bu ilgi alanlarını kararlı bir şekilde takip eder.
Kurzweil, bilgisayarın olanaklarından büyülendiğinde 12 yaşındaydı. Bell Laboratuvarı’nda mühendis olarak çalışan biri, onu bilgisayar biliminin temelleriyle tanıştırır ve New York Üniversitesi’ne ait bir bilgisayarla çalışmasını sağlar. 15 yaşında ilk bilgisayar programını yazar. Lisede klasik müzik eserlerini analiz etmek için kullandığı bir örüntü tanıma yazılım programı yaratır. Program daha sonra belirli bir bestecinin stilini taklit eden besteler de oluşturabilir. Bu buluşu, 1965 yılında Uluslararası Bilim Fuarı’nda birincilik ödülü kazanır. Kurzweil ayrıca Westinghouse Talent Search’ten (Bilim, Yetenek Yarışması) bir ödül alır ve Başkan Lyndon B. Johnson tarafından tebrik edilmek üzere Beyaz Saray’a davet edilir. 16 yaşında, I Got a Secret adlı televizyon programında bilgisayarında bestelediği bir piyano parçasını seslendirir.
Ray Kurzweil
Massachusetts Institute of Technology’deki ikinci yılında Kurzweil, lise öğrencilerini uygun kolejlerle eşleştirmek için bir bilgisayar programı tasarlar. Kurzweil, potansiyel başvuru sahiplerine 300 soruluk bir anket sunar ve yanıtlarını, büyük bir veri tabanında ilişkilendirdiği ülkenin okulları hakkındaki binlerce ayrıntıyla ilişkilendirir. O zamanlar New England’da veri tabanını çalıştırmak için yeterli belleğe sahip tek bir bilgisayar vardı, ancak Kurzweil hizmeti pazarlamak için başarılı bir iş kurar: Select College Consulting Program. 20 yaşına gelince şirketi, eğitim yayıncıları Harcourt, Brace & World’e satar.
1970 yılında MIT’den, hem bilgisayar hem de edebiyat bölümünden derece ile mezun olur. Dört yıl sonra, bilgisayarların herhangi bir normal yazı tipinde basılmış metni okumasına izin veren bir teknoloji geliştiren Kurzweil Computer Products, Inc.’i kurar. Şirket, düz yataklı bir tarayıcı ve bir metinden sese sentezleyiciye öncülük eder ve üç buluşu da görmeyenler için bir okuma makinesi oluşturmak için kullanır. Bir uçak seyahatinde gözleri görmeyen bir yolcuyla yaptığı sıradan bir sohbet, Kurzweil’e OCR yazılımını görme engelliler için bir okuma makinesi oluşturma konusunda ilham verir. Ürün geliştirme merkezi Bell Labs ile ortaklaşa tamamlanan Kurzweil Okuma Makinesi, Ocak 1976’da Ulusal Körler Federasyonu ile yapılan bir basın toplantısında kamuoyuna duyurulduğunda çok ses getirir. Görme engelli ünlü müzisyen Stevie Wonder, hemen satın alır.
Ray Kurzweil, Science Talent Search Bilim Yarışması için müzik besteleme programında hazırladığı bir besteyi kemanla çalıyor. (Fotoğraf: Society for Science & the Public)
1980’lere gelindiğinde müzisyenlerin cihazları neredeyse sınırsız uzunluk ve karmaşıklıkta dizileri çalmak üzere programlayabilecekleri bir noktaya kadar ilerlemişti, ancak ürettikleri sesler belirgin şekilde yapaydı ve akustik enstrümanların zengin seslerine alışık müzisyenler ve dinleyiciler için tatmin edici değildi. Kurzweil’in arkadaşı olan sanatçı Stevie Wonder, ona bir sonraki icadına teşvik eder onu adeta. Kurzweil’i klavyelerin, davulların ve orkestra enstrümanlarının seslerini doğru bir şekilde taklit edebilecek programlanabilir bir sentezleyici tasarlamasını ister. 1982’de Kurzweil, bu hedefi gerçekleştirmek için Kurzweil Music Systems adında yeni bir şirket kurar. Aynı zamanda, bilgisayar konuşma tanıma sistemleri geliştirmek için Kurzweil Applied Intelligence (KAI) adında başka bir şirket daha kurar.
Bu icat ve üretkenlik yıllarında Kurzweil kendi sağlığına çok az dikkat eder. 1983’te 35 yaşındayken kendisine Tip II diyabetin öncülü ve kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan glikoz intoleransı teşhisi konur. Kurzweil, kendisiyle aynı fikirde olan bir doktorun yardımıyla, diyetini ve egzersiz rejimini kökten değiştirir ve başarılı olur.
Raymond Kurzweil, icat ettiği Kurzweil Okuma Makinesi, 1977
1984 yılında Kurzweil Music Systems ilk enstrümanı olan Kurzweil 250’yi piyasaya sürer. Müzisyenler, akustik enstrümanların seslerini taklit etme yeteneğinden hemen etkilenirler. Kör testlerde, konser piyanistleri Kurzweil’in enstrümanı ile kuyruklu piyanoyu ayırt edemezler. Cihaz, birçok farklı türdeki müzisyenler tarafından benimsenir. Birçok orkestra bestecisi, partisyonlarını tam bir orkestraya sunmadan önce stüdyoda yaratımlarını test etmek için bunları kullanırlar. Böylelikle müziğin bestelenme, icra edilme ve kaydedilme şekli temelden değişir. Kurzweil diğer girişimlerinden KAI ile 1987’de ilk ticari konuşma tanıma yazılımını sunar. Bu atılım, konuşmayla etkinleştirilen sesli posta sistemlerinin yanı sıra konuşmacının sözlerini otomatik olarak yazılı metne dönüştüren dikte yazılımının geliştirilmesine yol açar. Kurzweil, müzik sistemleri şirketini 1990 yılında satar ancak danışman olarak hizmet vermeye devam eder.
Ray Kurzweil, şirketi tarafından geliştirilen ve konuşma kalıplarını gösteren yazılımla, 1986
1990 tarihinde teknolojinin geleceğine ilişkin vizyonunu halka hitaben yazdığı The Age of Intelligent Machines (Akıllı Makineler Çağı) kitabında paylaşır. İyi karşılanan kitap, bilgi teknolojisinin gelişimi hakkında bir dizi tahmin içerir. Kitabında eski felsefi ve matematiksel köklerinden günümüzün hareketli sınırlarına ve 21. yüzyılın kışkırtıcı bakışlarına kadar yapay zekanın geçmişini, bugününü ve geleceğini araştırır.
1993 tarihli The 10% Solution for a Healthy Life (Sağlıklı Yaşam için %10 Çözüm) adlı kitabında diyet ve egzersizle ilgili keşiflerini tartışır ve okuyucuları yağ tüketimini toplam kalori alımının yüzde onundan fazla olmayacak şekilde azaltmaya teşvik eder. Kurzweil, bu diyetin orta düzeyde egzersiz ve antioksidan madde tüketimi ile birleştiğinde kalp hastalığı ve diğer birçok rahatsızlık riskini neredeyse ortadan kaldırabileceğini ileri sürer.
Kurzweil, 1990’larda İnternet’in hızlı büyümesini doğru bir şekilde tahmin eder; kendi web sitesi KurzweilCyberArt.Com’u oluşturur. Buradan yaratıcı sürece yardımcı olmak için AARON görsel sanat sentezleyici ve Sibernetik Şair dahil olmak üzere ücretsiz bilgisayar programları sunar. Başka bir site olan KurzweilAI.net’e ise bilgi teknolojisindeki yeni gelişmelerle ilgili haberleri ve tartışmaları taşır.
Ray Kurzweil
1998 tarihli, iyimser ve meydan okuyan, düşündürücü ve ilgi çekici The Age of Spiritual Machines (Ruhsal Makinalar Çağı) kitabında Kurzweil, teknolojinin geleceğini uzun vadeli insan evrimi olgusuyla ilişkilendirir; gelecek yüzyıla giden yolumuzda nihai rehber olur adeta. Kitabında evrim hızının ve teknik ilerlemenin katlanarak arttığı bir “İvme Yasası” önerir.
“Varsayalım ki programa konuşma devresi ekledik ve bilgisayarın şikayet mesajlarını iletmesini sağladık. Bilgisayar programına teknik detaylar ve insana özgü bazı iletişim araçları eklediğimiz takdirde bilgisayarı gerçek bir mesaj verici sayamayız. Şimdi de mesajın programlanmadığını, bilgisayar tarafından içsel olarak yaratılıp size aktarıldığını varsayalım. Bu durumda bilgisayarın bilinçli, duygulu bir varlık olduğu düşüncesine yaklaşır mıyız?” (Ruhsal Makinalar Çağı)
2001 yılında, engellilere yardım etmek ve sanatı zenginleştirmek için ömür boyu gelişen teknolojileri için yarım milyon dolarlık Lemelson-MIT Ödülü’nü alır. Ertesi yıl, özellikle Kurzweil Okuma Makinesi için Ulusal Mucitler Onur Listesi’ne alınır. 2005 yılında, bu konseptin daha gelişmiş bir yinelemesini, adını Kurzweil ve Ulusal Körler Federasyonu’ndan (NFB) alan K-NFB Reader’ı tanıtır. 1976’nın düz yataklı tarayıcı tabanlı okuma makinesinin aksine, K-NFB Okuyucu, dijital kamera ile bilgisayarı birleştiren cep boyutunda bir cihazdır.
Ray Kurzweil
Kurzweil, 2005 yılında bugüne kadarki en kışkırtıcı kitaplarından biri The Singularity Is Near’ı (Tekillik Yakındır) yayımlar. Teknolojik ilerlemenin baş döndürücü bir şekilde hızlandığı bu dönemde, bugüne ve geleceğe ışık tutmayı hedefleyen kitap ortaya koyduğu tespitlerle öne çıkar. Yazar tespitlerini “tekillik (singularity) kavramı altında toplar. Yazarın tekillik olarak anlatmaya çalıştığı insan ile teknolojinin birleşmesidir. Kitapta öngörülebilir gelecekte bilgisayarların insan anlayışını aşan bir “süper zeka” düzeyine ulaşacağını tahmin eder. Bu ve diğer çalışmalarında, insan ve yapay zeka arasındaki etkileşimin, insan ömrünün radikal bir şekilde uzatılmasıyla birlikte ölümlülük anlayışımızı değiştireceği olasılığını değerlendirir.
Transhümanizm savunucularından da olan Ray Kurzweil, Singularity konusunda bir doktrin çalışması niteliğinde oldukça detaylı ve dolu dolu olan bu kitabında , 25-30 yıllık bir geleceğe ilişkin olarak öngörülerde bulunuyor ve bilgi işlemin tekillik düzeyine ulaşarak insanlığın tamamen değişeceğini ve dönüşeceğini kapsamlı olarak anlatır.
Tekillik Yakındır kitabında bilgi işlem gücü bu aşamadan sonra öngörülemez bir seviyeye ulaşacağına yönelik önermelerde bulunur. Bu durum da Tekillik anlamına gelir. Kurzweil, ayrıca GNR (Genetik, Nanoteknoloji, Robotik) alanında çalışmaların hızlı ve hızı ivmeli şekilde artan bir gelecekten bahseder. Tüm bu süreçte ilk olarak insan beyninin karmaşık yapısının çözülmesi, nanoteknolojinin nano-botlar desteği ile gelişmesi ve robotik alanındaki çalışmaların da eş zamanlı ciddi ölçüde ilerlemesi ile insanların kendi zihinlerini yapay vücutlara aktararak ölümsüz olacaklarını ve bilgi işlem gücü kapasitesi yardımıyla maddeyi akılla bütünleştirerek tüm evrene yayılacağını öngörür.
Fütürist Ray Kurzweil’in “tekillik çağı” olarak adlandırdığı bu çağ, insanın kendi varlığı başta olmak üzere şimdiye kadar yapılan tüm varlık hiyerarşisi tanımlarının, oluş anlatılarının yeniden düşünülüp tartışılmasına güçlü bir zemin oluşturacağa benziyor. Kurzweil’e göre tekillik çağı ile birlikte makine zekası, tümleşik insan zekâsından daha güçlü olacak, yapay zeka bilinçli bir şekilde olaylara karşı fikir yürütecek ve istekte bulunabilecek. Yakın gelecekte bu biyolojik olmayan zekânın kendi tasarımına erişmesi ve yeniden tasarım döngüsünde kendisini geliştirmesi bekleniyor. Yapay zeka, insan zekâsının ötesine geçerek insan doğasının ve insan üretimi olan her şeyin radikal bir dönüşüm geçireceğine dair işaretler veriyor. Bugün yapay zekanın geldiği nokta dikkate alındığında bunun çok da uzun sürmeyeceği söylenebilir.
Ray Kurzweil’in 2019 tarihli ilk romanı Danielle: Chronicles of a Superheroine’da (Kapak resmi kızı Amy tarafından yapılır)
Ray Kurzweil, Wall Street Journal tarafından “durdurulamayan deha”, Forbes tarafından ise “kusursuz fikir makinesi” olarak betimlenmiştir. Inc. Magazine, kendisini ABD girişimcileri arasında 8. sıraya koyarak “Thomas Edison’un haklı varisi” olarak tanıtır. PBS ise kendisini Amerika’nın son iki yüzyılın 16 devrimcisinden biri olarak tanımlar. Aralık 2012’de Kurzweil, Google’ın kurucu ortağı Larry Page tarafından “makine öğrenimi ve dil işlemeyi içeren yeni projeler üzerinde çalışması” için işe alınır. Larry Page ve Kurzweil, tek cümlelik bir iş tanımı üzerinde anlaşırlar: “Google’a doğal dil anlayışını getirmek.” Kurzweil, özellikle Kurzweil 250 müzik sistemi olmak üzere teknik ve yaratıcı başarılarını takdir ederek 8 Şubat 2015’te Grammy ödülü alır.
Optik karakter tanıma, metinden konuşma sentezi, konuşma tanıma teknolojisi ve elektronik klavyeli enstrümanlar üzerine buluşları olan Kurzweil, dünyanın en büyük icat ödülü olan MIT-Lemelson ödülünü kazanır. 1999 senesinde ülkenin en prestijli teknoloji ödülü olan Ulusal Teknoloji Madalyası’nı bir Beyaz Saray seremonisinde Başkan Clinton’dan alır. 2002 senesinde ise ABD Patent Ofisi tarafından kurulan Ulusal Mucitler Onur Listesi’ne dahil olur.
Ray Kurzweil, 1975 yılında Harvard Tıp Fakültesi’nde psikolog ve klinik eğitmen olan Sonya Kurzweil ile evlenir. Risk sermayedarı Ethan ve yazar, karikatürist olan Amy adında iki kızları vardır.
Ray Kurzweil, Fantastic Voyage: Live Enough Enough Forever Forever, Transcend: Nine Steps to Living Well Forever ve How to Create a Mind: The Secret of Human Thought Revealed adlı kitapları da dahil olmak üzere kitaplarla fikirlerini halkla paylaşmaya devam eder. 2009 tarihinde Transcendent Man belgeselinde Ray Kurzweil; kendi hayatını anlatır; yakın gelecekte insan zihninin buluta yükleneceği, GNR (genetik/nanoteknoloji/ robotik) teknolojileriyle insanın ve ölümün sınırlarının aşılacağını söyler. Transcendence filmini de özgün bir eser olmaktan çok, tasarımı ve içeriği itibariyle Kurzweil’in tahminlerinin bir ön izlemesi olarak nitelendirilebilir.
Kaynak
Ray Kurzweil, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, Yapay Zeka İnsandan Öte – Araştırma Raporu Ocak 2018, İnsanlık 2.0 – Ray Kurzweil, Gelecekhane, Perspektif Raporu Akıllı İşler, Haziran 2016, Tekillik Çağı İçin Eğitim, Ray Kurzweil, Pioneer in Artificial Intelligence, İnsanlık 2.0 Tekilliğe Doğru Biyolojsini Aşan İnsan – Kitap İncelemesi