Menu

Müzik

Türkü Sözleri: Unutulmaz En Güzel Türkü Sözleri

Türkü sözlerini sizler için derledik. Türkiye’de yaşayan her insan, istese de istemese de, sevse de sevmese de, bir şekilde türkü dinlemektedir ve Türk insanının hayatında önemli ve vazgeçilmez bir yeri olduğu rahatlıkla söylenebilir. Her milletin mutlaka halk müziği ve halk şarkıları vardır. Ancak, her milletin türküsü yoktur. Çünkü türkü, Türk’e has bir müzik yapısını işaret eder.

Cem Karaca’nın Hayatı ve Şarkıları

Muhtar Cem Karaca, 5 Nisan 1945’te İstanbul’da dünyaya gelir. Asıl ismi İrma Felekyan olan annesi Toto Karaca, Ermeni kökenli, baba Mehmet Karaca ise Azeri Türkü’dür. Tiyatrocu olan anne ve babası, İran kökenli olduklarından ilk evliliklerini İran Konsolosluğu’nda yaparlar, ancak Türk yasalarına uygun ikinci evliliklerini Cem Karaca doğduktan sonra gerçekleştirirler.

Hacı Arif Bey Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Hacı Arif Bey 1831 yılı sonlarında İstanbul Eyüp’te doğar. Asıl adı Mehmed Arif’tir; Eyüp Şer’î Mahkemesi başkatiplerinden Ebû Bekir Efendi’nin oğludur. Sıbyan mektebinde iken sesinin güzelliğiyle dikkati çeker ve mektebin ilahicibaşı olur. Musikiye kabiliyetinin, komşusu bestekâr Şâhinbeyzâde Eyyûbî Mehmed Bey tarafından anlaşılması üzerine, ilk musiki derslerini ondan alır.

Franz Joseph Haydn Hayatı ve Eserleri

Klasik dönemin ünlü Avusturyalı bestecisi Franz Joseph Haydn, hem Mozart’ı hem Beethoven’ı etkilemiştir. Müzik tarihinin en uzun yaşayan bestecilerindendir. Tarihte Viyana Klasikleri olarak bilinen üç büyük bestecinin ilkidir. Klasik dönemin senfoni ve yaylı çalgılar kuvarteti geleneğini yerleştiren, koral yapıtlarıyla (kiliselerde söylenen, çalınan dinsel şarkı ya da kaynağı dinsel şarkılar olan orkestra parçası) her dönemde ölçüt olmuş

Semiha Berksoy Kimdir? Semiha Berksoy’un Hayatı

Semiha Berksoy, 24 Mayıs 1910’da Çengelköy’de dünyaya gelir. Babası Merkez Bankası mensuplarından, şair Ziya Cenap Berksoy, annesi ise ressam Fatma Saime Hanım’dır. Avrupa’yı kasıp kavuran İspanyol gribine yakalanan annesi Fatma Saime Hanım, 27 yaşında karnındaki bebekle birlikte ölür. Semiha, 8 yaşında yitirdiği annesinin öğrettiği rontları hayatı boyu hatırlayacak, birlikte boyadıkları boyama kitaplarını saklayacaktır.

Johannes Brahms’ın Eserleri ve Hayatı

19. yüzyılın ikinci yarısının ve Alman müzik romantizminin (post romantizm) en görkemli bestecilerinden biri olan Johannes Brahms, 7 Mayıs 1833’te Hamburg’da üç çocuklu bir ailenin ortanca çocuğu olarak dünyaya gelir. Yoksul olan ailesi, Hamburg’un kenar mahallerinden birinde oturur.

Chopin’in Hayatı ve Bilinmesi Gereken Eserleri

Klasik müzikte romantik çağa damgasını vuran piyanist ve besteci Frédéric François Chopin (Şopen olarak okunur), birkaçı dışında bütün eserlerini piyano için yazmış ve duygularını yansıtabilmek için bu çalgı üzerinde yoğunlaşmıştır, bu yüzden belki de piyanonun sırlarını en iyi tanıyan ve anlayan besteci olmuştur.

Franz Schubert Eserleri ve Hayatı

Franz Peter Schubert, Çek asıllı bir baba ve Polonyalı bir anneden, 31 Ocak 1797 günü Viyana’da dünyaya gelir. Babası, Viyana’nın banliyösü Lichtenthal’de sevilen, sayılan bir okul müdürüydü; aynı zamanda amatör müzisyendi. Dünyaya gelen on dört kardeşten dokuzu daha bir yaşına gelmeden ölür, geriye Franz ile birlikte beş kardeşi kalır.

Çaykovski Hayatı ve Eserleri

Maden ocaklarında müfettiş olan İlya Petroviç Çaykovski, ilk eşinin ölümünden sonra ikinci evliliğini Aleksandra Andreyevna d’Assier ile yapar. Bu evlilikten önce Nikolay, iki sene sonra 7 Mayıs 1840’ta, Romantik Rus Müziği’nin en önemli temsilcilerden Pyotr İlyiç Çaykovski dünyaya gelir.

Johann Sebastian Bach Eserleri ve Hayatı

Johann Sebastian Bach, 31 Mart 1685’te Almanya Eisenach’ta doğar. Bach ailesi, yaklaşık 200 yıldır müzikle uğraşan, aile bireylerinin hemen hepsi kiliselerde ya da kent saraylarında görevli müzisyenlerdi. Sanki dedelerden torunlara dek bütün aile bireyleri birbirine müzikle bağlanmıştı diyebiliriz.

Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş’ın Hayatı

Sazı gümbür gümbür ses veren, hep samimi ve kendi halinde yüreğinin acılarını ve kendi iç gurbetlerini seslendiren, hiçbir medyatik tutumu olmayan, kalabalıklardan ve şöhretten adeta köşe bucak kaçarak pek ortalıklarda görünmeyen, mezhep, parti ve etnik kimlik çağrışımlarına prim vermeyen, sazından, sözünden ve sesinden gayri hiçbir şeyden medet ummayan bu garip insanı tanımak kadar tanımlamak da

Beethoven’in Dinlemeniz Gereken 5 Eseri ve Hayatı

Bach, klasik müziğin matematikçisiydi, Mozart şairi, Beethoven ise filozofu… Ludwig van Beethoven (1770 – 1827), Bonn’da dünyaya geldi. Annesi, sevecenliğiyle, mutsuz çocukluğunun tek parıltısı olur. Prenslik Kilisesi’nde tenor olan alkolik babası, Beethoven’a çok sert ve acımasız bir piyano eğitimi verir.

Wolfgang Amadeus Mozart’ın Hayatı ve Bilinmesi Gereken 7 Eseri

27 Ocak 1756’da Salzburg’da doğan Wolfgang Amadeus Mozart, Klasik Batı Müziği’nin en üretken, en etkili bestecilerinden biridir. Eserleri, senfonileri, konçertoları, oda orkestralarını, piyanoyu, operayı ve korolu müzikleri etkilemiştir. 35 yıllık ömrüne 626 eser sığdırmıştır. Günümüzde müzik tarihinin en büyük dehalarından biri olarak kabul görmektedir.

Fernando Pessoa’nın Hayatı ve Kitapları

Feminist Edebiyatın Çarpıcı İsmi Sylvia Plath’ın Hayatı, Şiirleri, Eserleri

Okumanız Gereken Edebi Nitelikte 10 Seyahat Kitabı

Gogol’un Eserleri ve Hayatı

Tiyatro Sanatçılarımızdan Dinlemeniz Gereken 15 Sesli Şiir

Bilinmesi Gereken 20 Yabancı Ressam ve Tabloları

Anton Çehov’un Hiç Eskimeyen Hikayelerinden 9 Alıntı

Attila İlhan Şiiri Olduğunu Bilmediğiniz 11 Şarkı

Martin Heidegger’in Hayatı ve Eserleri

Türk Edebiyatı’nın Mektup Şeklinde Yazılmış 9 Öyküsü

Amin Maalouf Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Ünlü Ressamlar: Sir Oswald Birley, Frederick George Cotman, Lucy Kemp-Welch, Federico Zandomeneghi, Daniel Ridgway Knight, Enrique Serra Auqué

Tolstoy’un 9 Kitabından Etkileyici Alıntılar

Amedeo Modigliani’nin Hayatı ve Eserleri

Türk Edebiyatı’nın Okumanız Gereken 11 Polisiye Romanı

Ezop Masalları

Çocukluğumuzun Ressamı Bob Ross’un Hayatı ve Sözleri

Fernando Botero’nun Şişman Güzeldir Temalı 30 Resmi

William Blake Hayatı, Şiirleri ve Resimleri

İstanbul Manifaturacılar Çarşısı ve İçindeki Sanat Eserleri

Ünlü Şairlerimizin Ressamlara Yazdıkları Şiirler

Sanat Dünyasına İlham Veren Kediler

Dünyaca Ünlü Ressamların Resim Analizleri

Öğretmenler Günü Şiirleri

Henri Matisse’nin En Önemli 20 Eseri ve Hayatı

Çay Sözleri: Ünlü Şairlerimizin Çay Şiirleri

Dostoyevski’nin Eserleri ve Hayatı

Osmanlı İstanbul’unun Resmini Yapan 19 Yabancı Ressam

İstanbul Şairi Yahya Kemal Beyatlı’nın Şiirleri ve Hayatı

18 Mart Çanakkale Zaferi Şiirleri

Ünlü Şairlerden Çocuk ve Çocukluk Üzerine 15 Şiir

Ömer Hayyam’dan Ders Alınacak 25 Rubai

Askeri Darbeleri En İyi Anlatan 10 Roman

Ünlü Ressamlar: Arthur Elsley, Aleksander Gierymski, Mikhail Yurevich Kugach, William-Adolphe Bouguereau, John William Godward

Hasan Ali Toptaş’tan Derin Yalnızlık Şiirleri

Ünlü Şairlerimizden Özlem Şiirleri

Salvador Dali Eserleri ve Analizleri

Mustafa Kutlu Hayatı, Hikâyeciliği ve Eserleri

Ünlü Pop Art Sanatçısı Josh Agle’nin Renk Şöleni 20 Resmi

Albrecht Dürer Resimleri ve Hayatı

Şair ve Yazarlardan Kırgınlık Sözleri

Murathan Mungan’ın En Güzel 20 Şiiri