Menu

Türk Edebiyatı

Fecr-i Ati Dönemi Nedir? Fecr-i Ati Dönemi Özellikleri

Fecr-i Âtî sözü “Yarının Şafağı” anlamına gelir. Fecr-i Ati edebiyatı, II. Meşrutiyet’in ilanından sonra Servet-i Fünûn dergisinde yayımlanan bir bildiriyle başlar. Batı etkisinde gelişen Türk Edebiyatı’nın Tanzimat ve Servet-i Fünûn edebiyatlarından sonraki üçüncü aşamasıdır.

Edebiyatımızın Proleteri Cevdet Kudret Solok Kimdir?

Türk edebiyatında adını ilk kez Yedi Meşale grubunda duyuran Cevdet Kudret, eleştirmen, araştırmacı, şair, edebiyat tarihçisi ve denemeci yönleriyle bilinir. 7 Şubat 1907 yılında İstanbul’da doğar. Asıl adı Süleyman Cevdet Kudret’tir. 1934 yılında soyadı yasası dolayısıyla aldığı Solok soyadını, 1959 yılında birtakım sıkıntı ve zorunluluklar sonucunda Kudret’e çevirerek aslına döndürür.

Attilâ İlhan’ın Hayatı ve Eserleri

15 Haziran 1925 tarihinde, İzmir’in Menemen İlçesinde dünyaya gelen Attilâ İlhan, Muharrem Bedri Bey ve Emine Memnune Hanım’ın ilk çocuklarıdır. Cengiz ve Çolpan isimli iki kardeşi vardır. Kullanmadığı Hamdi ismini kadı olan dedesi Mehmet Hamdi Efendi’den almıştır. Baba tarafı, Sivas’ın Gürün ilçesinden göçerek İzmir’e yerleşmiştir. Babası, bir dönem İzmir vali muavinliğinde bulunmuş, savcılık, avukatlık ve

Ayfer Tunç’un Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri

Ayfer Tunç 2 Mart 1964’te Bedri Tunç ile Yıldız Tunç’un çocuğu olarak Adapazarı’nda dünyaya gelir. Kendisinden dokuz yaş büyük bir ablası vardır. Müdür olan babasının tayininin Mardin’e çıkması üzerine oraya taşınırlar. Tunç 3,5 yaşındayken, babasını Mardin’de geçirdiği trafik kazasında kaybederler.

Erdem Bayazıt’ın Hayatı ve Eserleri

Adil Erdem Bayazıt,  Şerife Hanım ve devlet memuru Ökkeş Tahsin Bey’in çocuğu olarak 1939 yılında Kahramanmaraş’ta dünyaya gelir. Aile kökleri, Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Seferi dönüşünde Doğubayazıt’tan getirerek Maraş’ta iskân ettiği Bayazıtlılar’a dayanır.

Mustafa Kutlu Hayatı, Hikâyeciliği ve Eserleri

Mustafa Kutlu, harika bir yer diye tanımladığı Erzincan’ın Ilıç ilçesinde, 1 Mart 1945’te nahiye müdürü Nurettin Bey’in ve Sulhiye Hanım’ın oğlu olarak dünyaya gelir. Üç ablası ve bir de kız kardeşi vardır. Mustafa Kutlu’nun çocukluğunun ilk yılları, babasının işi nedeniyle (Uzun Hikâye adlı eserindeki kahramanın çocukluğu gibi) çeşitli vilayetlerde geçer. Babasının, 1953 yılında emekliye ayrılmasıyla Mustafa

Rasim Özdenören’in Hayatı ve Eserleri

Türk öykücülüğünün önemli isimlerinden Rasim Özdenören, ikiz kardeşi merhum şair Alâeddin Özdenören ile İstanbullu bir baba ve Maraşlı bir annenin oğlu olarak 20 Mayıs 1940’ta Kahramanmaraş’ta dünyaya gelir. Necibe ve Nedime adlarında kendisinden yirmi ay evvel doğmuş ikiz ablaları vardır. Ablalarından Necibe bebekken vefat eder. Babası Hakkı Bey inşaat mühendisidir, belediyede bayındırlık fen memuru olarak

Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi Kimdir? Hayatı ve Kitapları

Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi, 1862-63 yılının ortalarında bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan Filibe’de, ailenin en büyük çocuğu olarak dünyaya gelir. Babası Hacı Süleyman Bey, annesi Şevkiye Hanım’dır. Babası, Filibeli’nin Şehbenderzâde unvanını kullanmasından da anlaşıldığı üzere Filibe’de konsolostur.

Türk Bilim Kurgu Kitapları ve Yazarları

Bilim kurgu türündeki romanlar, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinden itibaren edebiyatımızda zaman zaman örneklerine rastladığımız eserlerdir. Bu yazımızda, sizlere önemli Türk bilim kurgu yazarlarını ve eserlerini tanıtacağız.

İkinci Dünya Savaşı’nın Türk Edebiyatı’na Etkisi

II. Dünya Savaşı, 1 Eylül 1939’da Almanya’nın Polonya’yı işgali ile fiilen başlamış, ardından İngiltere, Fransa, Rusya, İtalya, Japonya gibi devletlerin katılması ile savaş neredeyse dünyanın dörtte üçüne yayılmış ve 9 Ağustos 1945’te Amerika’nın Nagazaki üzerine attığı atom bombası ile sona ermiştir.

Tomris Uyar’ın Hayatı ve Eserleri

Türk Edebiyatı’nın önemli öykü yazarlarından Tomris Uyar, 15 Mart 1941’de İstanbul’da dünyaya gelir. İyi eğitim almış bir ailede büyüyen yazarın annesi Celile Girgin ve babası Fuat Gedik, hukuk öğrenimi görmüş, bunun yanında edebiyatla da ilgilenmiş kişileridir.

Türk Edebiyatı’nda İstanbul Vapurları

Vapurların İstanbul hayatında görünmeye başlaması 19. yüzyıla rastlar. İstanbul limanına ilk buharlı gemi 1828 yılında gelir. Swift isimli bu İngiliz yapımı buharlı tekneye İstanbullular, Buğ Gemisi adını verirler.

Hilmi Yavuz Kimdir? Edebi Kişiliği ve Eserleri

Hilmi Yavuz, Yahya Hikmet ve Vecide Hanım’ın tek çocuğu olarak 14 Nisan 1936’da İstanbul’da dünyaya gelir. Kaymakam olan babasının görevi sebebiyle muhtelif yerlerde okur. Okuyan aydın baba, duyarlı bir anne, onun şair dünyasında belirleyici rol oynar.

Halide Edib Adıvar Hayatı ve Eserleri

Halide Edib, yılından tam emin olunmamakla birlikte 1884’te İstanbul’da dünyaya gelir. Annesi Fatma Bedrifem Hanım’ı veremden çok küçük yaşta kaybeder. Halide Edib, çocukluğunu Beşiktaş’ta anneannesi Nakiye Hanım ve dedesi Ali Bey’in yaşadığı bir evde geçirir. Bu ev, otobiyografik kitabı Mor Salkımlı Ev olarak ortaya çıkacaktır.

Duygu Asena Kimdir? Duygu Asena Hayatı ve Kitapları

19 Nisan 1946’da İstanbul’da doğan Duygu Asena, tutucu olarak nitelendirilebilecek bir ailenin büyük kızıdır. Annesi Nihal Hanım, CHP eski milletvekili Ali Şevket Öndersev’in kızıdır. Babası Ahmet Muhtar Bey ise tüccar, amcası Vacit Bey DP milletvekillerindendir. Kadıköy Özel Kız Koleji ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Pedagoji Bölümü’nü bitirir.

Oğuz Atay Hayatı, Kitapları ve Sözleri

Oğuz Atay, ilkokul öğretmeni Muazzez Zeki Hanım ile Kastamonu kökenli hukukçu ve CHP eski milletvekillerinden Cemil Atay’ın evliliğinden, 12 Ekim 1934’te İnebolu’da dünyaya gelir. Babası, Cumhuriyet’in ilk kuşak aydınının özelliklerini taşır; misyonundan emin, şaşmaz adımlarla yolunda ilerleyen, öğreten, eğiten, yol gösteren biridir.

Necati Cumalı’nın Hayatı ve Eserleri

Şiir, hikaye, roman, oyun, deneme, inceleme ve günceleriyle edebiyatın hemen her alanında eser vermiş olan Ahmet Necati Cumalı, Mustafa ve Fıtnat çiftinin altı çocuğunun en büyüğüdür. 13 Ocak 1921’de, bugün Yunanistan sınırları içinde bulunan Florina’da, Rum mahallesinin sonunda Müslüman mahallesinin girişinde, kalın biçilmiş ağaçtan aşı boyalı çift kanatlı kapısı ile bitişiğindeki çift kanatlı Rum evi

100 Temel Eser ve Eserlerden Alıntılar

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2004 ve 2005 yıllarında ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine okumayı tavsiye ettiği 100 temel eser seçkisi, öğrencilere okuma sevgisi ve alışkanlığı kazandırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.

Johannes Vermeer Eserleri ve Hayatı

Dünya ve Türk Edebiyatı’nda Ekmek

Şiir Olduğunu Bilmediğiniz 19 Ünlü Şarkı

Ömer Hayyam’dan Ders Alınacak 25 Rubai

Osmanlı İstanbul’unun Resmini Yapan 19 Yabancı Ressam

Ünlü Şairlerimizin Sabah Şiirleri

Bedri Ruhselman’ın İlahi Nizam Kitabından 9 Çarpıcı Alıntı

İvan Turgenyev’in 5 Eseri ve Hayatı

Özdemir Asaf’ın Şiirleri ve Hayatı

BBC’nin Seçtiği En İyi 10 İngiliz Edebiyatı Eseri

Edgar Allan Poe’nun Şiirleri, Kitapları ve Hayatı

Büyük Yazarların Gizli Hayatı

10 Yazarımızın Çocuklar İçin Masal ve Hikaye Kitapları

Robin Davey’in Baktıkça Hipnotize Eden 12 İllüstrasyonu

Anadolu’nun Yetiştirdiği Halk Ozanı Dadaloğlu’nun 10 Şiiri

Pop Art Sanatçısı Andy Warhol’un 18 Eseri

Nazım Hikmet’in Adalet Cimcoz’a Yazdığı Hapishane Mektupları

Işığın Ressamı Thomas Kinkade’in İçinizi Isıtacak 20 Yılbaşı Resmi

1980 Sonrası Yayınlanan 10 Öykü Kitabından Beğenilen Öyküler

Cahit Zarifoğlu Şiirlerinden Sözler

Ursula K. Le Guin Kitapları, Sözleri ve Hayatı

Orhan Kemal’in Türk Sineması’na Uyarlanmış 11 Eseri

Abidin Dino’nun Eserleri ve Hayatı

Pierre-Auguste Renoir’ın Hayatı ve Eserleri

Türk Edebiyatı’nın İthaf Şiirleri

10 Edebiyatçımızın Kitaplarından Yağmur Öyküleri

Dünyaca Ünlü Ressamlar ve Tablolarının Analizi

Ünlü Yazarlarımızın Kahramanları Çocuk Olan 10 Hikayesi

Gabriel García Márquez’in Okumanız Gereken 9 Kitabından Alıntılar

Yaşayıp Unuttuğumuz İstanbul’a Dair Alıntılar

Peter Gerasimon’un Avustralya Güzelliklerini Gösteren 21 Tablosu

Nazım Hikmet’in 25 Unutulmaz Şiirinden Enfes Alıntılar

Dostoyevski Sözleri: Dostoyevski’nin Kitaplarından Sözler

Türk Edebiyatı’nda Gemi Temalı 15 Şiir

Askeri Darbeleri En İyi Anlatan 10 Roman

Dijital Sanat Nedir? Türleri Nelerdir? Önemli İsimleri Kimlerdir?

Ünlü Şair ve Yazarlarımızdan Rakı Sözleri

Feminist Edebiyatın Dünyaca Ünlü 10 Önemli Yazarı

Dünya Edebiyatı’ndan Okumanız Gereken 7 Mektup-Roman

15 Türk Ressamın Semt ve Sokaklarıyla Eski İstanbul Resimleri

Toni Morrison Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Ünlü Ressamlar: Hans Dahl, Emily Mary Osborn, Richard Godfrey Rivers, Howard Chandler Christy, Léon Frédéric, Konstantin Makovsky