tarih
Fransız İhtilali’nin Tarihi
19/02/2017
18. yüzyılın sonlarına doğru, 1789’da Fransa’da çıkan ve tarihe Fransız İhtilali diye geçmiş olan büyük toplumsal ayaklanma, kısa bir süre içinde tüm Avrupa’yı etkisi altına almıştır. İhtilalin başka bir yerde değil de, Fransa’da çıkmış olmasının nedenleri tamamıyla Fransa’nın XVII. yüzyıldaki iç durumuna ve toplumsal yapısına bağlıdır.
Osmanlı’da Külhanbeyleri
03/02/2017
Osmanlı İmparatorluğu’nda her dönemde toplum düzenini bozan marjinal gruplar veya kişiler yaşamıştır. Bunlar tarzları, davranışları ve alışkanlıklarıyla aykırı bir hayat sürerek, devlet ve halk için her zaman birer tehdit unsuru olmuşlardır. Barınacak yerleri olmadığından hamamların külhanlarında (ateş ocaklarında) yatıp kalkmak zorunda olan kişilere verilen bu isim zamanla bir sosyal grubun adı olmuştur.
İbn-i Sina Kimdir? İbn-i Sina’nın Eserleri ve Hayatı
09/12/2016
Gerçek adı Ebu Ali Hüseyin, çağdaşları Şeyhü’l-reis öğrencileri Reis, Batı dünyasının ise Avicenna adıyla tanıdığı İbn-i Sina, her ne kadar hekim olarak şöhret yapmışsa da matematik, astronomi, fizik, kimya, jeoloji, felsefe, teoloji, şiir ve müzik onun dehasıyla zenginleşmiştir.
Okumanız Gereken 10 Sürükleyici Tarihi Roman
25/05/2016
Tarihi romanı, tarihte yaşanmış bir gerçeklikten hareketle kaleme alınan, kendi içerisinde bir tutarlılığı bulunan, hem tarihi hem de kurmaca şahısların yer alabildiği bir roman türü olarak tanımlamak mümkündür. Tarihi sıkıcı bulan okurlara tarihi sevdirebilir, fakat sorumluluk da gerektirir. Tarihi gerçekliklerle uyuşması, nitelikli olması gerekir. Tarihi romanları iki gruba ayırabiliriz. İlki tarihsel gerçekliklerden hareketle kaleme alınan
Osmanlı’da Faytondan Otomobile Geçişin Tarihçesi
22/05/2016
Bu yazı, Necati Güngör’ün yazısından alıntılanarak leblebitozu.com editörleri tarafından hazırlanmıştır.
Anadolu’nun Kültür Mirası 11 Tarihi Yer
07/05/2016
Atlas Dergisi’nin Gezginin Tarihi Olaylar Atlası kitabından alıntıladığımız Anadolu’nun ilk yıllarında kurulan uygarlıklardan kalan eserleriyle tarihe tanıklık eden yerleri listeledik.
Gizemli Uygarlık Mayalar Hakkında Önemli Bilgiler
23/04/2016
2012 yılında kıyamet kopacak denildiğinde Maya Takvimi nedeniyle, bu olağanüstü uygarlık popüler kültürün de ilgi alanına girmişti. Popüler kültür söz konusu olunca da arkeolojinin sandık odasına atılmış ne kadar eski, eksik, tozlu iddia varsa ortalığa saçıldı.
10 Yabancı Seyyahın Gözünden Osmanlı Kadınları
17/03/2016
Seyyahlar ve seyahatnameler tarihin gizli tanığı gibidir. Gün yüzüne çıkmamış birçok vaka, seyahatnameler sayesinde öğrenilir. Toplumların, resmi belgelerde göremeyeceğimiz, sosyal, kültürel, ekonomik birçok özelliği seyahatnameler sayesinde kuşaktan kuşağa aktarılır. Doğu ile ilgili yazılan seyahatnamelerde ön plana çıkan konuların başında Doğulu kadın ve özellikle Osmanlı kadını gelmektedir.
Medeniyetlerin Beşiği Anadolu’dan Kaçırılan 10 Tarihi Eser
25/02/2016
New York’ta bulunan Metropolitan Sanat Müzesi (Metropolitan Museum of Art), 1870 yılında açıldı. Müzede Amerikan, Mısır ve Avrupa medeniyetlerinin sanat eserleri 19 bölüm halinde sergileniyor.
Şeyh Bedreddin İsyanı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
24/02/2016
Şeyh Bedreddin, özellikle sanat ve edebiyat alanında onun öncülük ettiği söylenen isyan ile hatırı sayılır ürüne tema teşkil etmiştir.
Yok Olmuş Medeniyetlerden Kalan 10 Gizemli Yer
12/02/2016
Aşağıdaki gizemli yerlerde, yok olmuş medeniyetlerin öykülerini anlattık. Tüm bu yerler, trajedileri, gizemli ayinleri, köklü inançları yansıttığı gibi masalsı imparatorlukların, kudretli hükümdarlarının ve hayalperest mimarların ruhlarını da taşıyorlar.
Dünyanın En Etkileyici 20 Mimari Yapısı
07/02/2016
İngiltere’nin en ünlü yayıncılarından Dorling Kindersley’in seçtiği dünya çapındaki en iyi 20 mimari yapıyı derledik.
Reşat Ekrem Koçu’dan Tarih Yolculuğuna Çıkaran Değerli Alıntılar
20/01/2016
1905 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Reşat Ekrem Koçu, Ekrem Reşat Bey ile Hacı Fatma Hanım’ın oğludur. Yazar yaşamında çok özel bir yeri olan annesini Yangın Var adlı eserinde İtfaiyeci Bedri’nin dünyalar güzeli ablası olarak okuruyla tanıştırır.
Osmanlı Tarihi Hakkında Mutlaka Okumanız Gereken 10 Kitap
05/01/2016
Halil İnalcık, İlber Ortaylı, Necdet Sakaoğlu başta olmak üzere Osmanlı tarihi üzerine okumanız gereken tarih kitaplarını derledik.
İlginç Koleksiyonlarıyla Dünyanın En Tuhaf 14 Müzesi
03/01/2016
Cadılardan işkence aletlerine, kötü sanat koleksiyonlarından kanalizasyon turlarına sizin için dünyanın en sıra dışı 14 müzesini bir araya getirdik.
Yılbaşı Ağacı’nın Eski Türklerden Günümüze Tarihi
29/12/2015
Şu sıralar tüm caddelerde gördüğümüz yılbaşı ağaçlarının eski Türkler’den günümüze uzanan tarihini özetledik.
Osmanlı Sultanları ve Haremi’ne Dair 12 İlginç Bilgi
14/12/2015
Bu Mülkün Sultanları kitabının yazarı Necdet Sakaoğlu’nun Osmanlı İmparatorluğu’nun farklı dönemlerindeki padişahlar veya kadın sultanlarla ilgili verdiği ilginç bilgileri derledik.
Türk Tarihinin 6 Güçlü Kadın Lideri
08/10/2015
Altun Can Hatun, Tomris Hatun başta olmak üzere Türk tarihinde iz bırakmış kadın liderleri ve hayatlarından kesitleri derledik.
Tarihe Damga Vurmuş 15 Kraliçe ve Kadın Hükümdar
18/09/2015
Hatşepsut’tan Kraliçe Victoria’ya milattan önceden günümüze dünyayı yönetmiş kadın hükümdar ve kraliçeleri derledik. İlerleyen haftalarda da kaldığımız yerlerden kadın liderleri derlemeye devam edeceğiz.
Osmanlı İmparatorluğu’na Işık Tutan 6 Tarihi Mektup
11/09/2015
Osmanlı döneminden günümüze kalan en önemli tarihi belgeler, o döneme ait mektuplar. Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’a yazdığı aşk dolu şiirler, Leonardo da Vinci’nin Sultan II. Bayezid’e yazdığı İstanbul’a yapmayı tasarladığı köprüyü anlatan mektup, Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’un Fethi sırasında Akşemseddin’den aldığı mektup, Cem Sultan’ın sürgündeyken kardeşi Sultan II. Bayezid’e yazdığı mektup başta olmak üzere
- 1
- 2