Sıkça duyduğumuz Murphy Kanunları sayesinde, günlük hayattaki başımıza gelen kötü olaylara esprili bir şekilde yaklaşıp, problemlerle başa çıkabilme, sorunlarının üstesinden gelebilme cesareti ve motivasyonu kazanırız.
Murphy Kanunları, ilk kez 1949 yılında Edward Aloysius Murphy Jr tarafından çeşitli problemler karşısında bir çözüm metodu veya tehlike uyarısı olarak ileri sürülmüş ilke, tavsiye ve vecize şeklindeki ilginç önerilerden oluşur.
Edward Aloysius Murphy, 11 Ocak 1918’de Panama Kanal Bölgesi’nde ailenin beş çocuğunun en büyüğü olarak dünyaya gelir. New Jersey’de liseyi bitirdikten sonra ABD Hava Harp Akademisi’ne girer. Mezun olduğu yıl olan 1940’ta orduya kabul edilir. Pilot eğitimi aldıktan sonra II. Dünya Savaşında Hindistan, Çin, Mynamar’da görev yapar. Savaş sonrasında ise Hava Kuvvetleri’nde roketler üzerine deney yapan mühendislerden birisidir.
1949 yılında Kaliforniya’daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’nde, Murphy’nin de içinde bulunduğu Amerikan Hava Kuvvetleri’nin MX981 kod adlı çarpışma testi araştırma projesinde, insan vücudunun ani ivmelenmeye dayanıklılığıyla ilgili bir dizi tehlikeli deney yürütülür. İlk deneylerde, insan formunda modeller kullanılır. Sıra insan deneklere gelince, Albay John Paul Stapp denek olur ve 29 ayrı sürüşten sonra, roket kızağındaki yüksek hız nedeniyle kaburga kemikleri çatlar, bileklerinde kırıklar oluşur.
Bu aşamada Edward A. Murphy, vücudun farklı noktalarına bağlanan sensörlerle ölçümleme yapılmasını önerir. Maliyetli bir yöntemdir, ama denenir. Deneyde, pilot üzerinde 16 değişik noktaya akselometre takılır. Sensör bir yapıştırıcı ile iki türlü takılabilir ve çalışanlardan biri 16 sensörün tamamını da yanlış takar. Bunun üzerine Murphy, bunu yapan teknisyene kızgınlığını “Bir işi yanlış yapmanın bir yolu varsa, bu adam onu mutlaka bulur” diyerek dile getirir. Buradaki komedi potansiyelini gören iş arkadaşları da, Murphy’nin bu cümlesi ve çeşitli varyasyonlarına Murphy’nin Kanunları adını verirler, giderek yayılır ve meşhur olur.
Edwards Hava Kuvvetleri Üssü, California (Murphy, arka sırada ayakta olanların en başında)
Daha sonra yaptıkları bir basın toplantısında Albay John Paul Stapp, deneylerden sağ çıkabilmesini Murphy Kanunu’na borçlu olduklarını söyler. “Tüm olasılıkları göz önünde bulundurduk ve işlerin ters gidebileceğini hesap ederek, tedbirimizi aldık” diyecektir. Kamuoyunun burada tanıştığı Murphy Kanunu özetle, “Ters gidebilecek her şey, ters gidecektir” der. Önermenin orijinali ise şöyledir: “Eğer bir şeyi yapmanın iki veya daha fazla yolu varsa ve bu yollardan biri felaketle sonuçlanacaksa, biri o yolu bulacaktır.”
Zaman içinde pek çok kişi iş esnasındaki benzer terslikleri, Murphy Kanunu adı altındaki listeye ekler, bu kurallar anonim bir hal alır; hatta her mesleğin Murphy Yasaları’nın oluşmasına neden olur. Murphy Yasaları’nın en popüler olduğu sahalardan birisi belki de askerliktir. Çeşitli askerî birliklerde savaş sanatına dair çeşitli prensipler Murphy Savaş Yasaları adı altında listelenir.
Edward Murphy, 1952 yılında ABD Hava Kuvvetleri’nden istifasından sonra, Holloman Air Force Base’nin roket testlerini yapar, sonrasında uçak kabinleriyle ilgili projeleriyle ilgili kariyerini ilerletmek için California’ya döner. 20.yüzyılın ünlü II F-4 Phantom, XB-70 Valkyrie, SR-71 Blackbird, B-1 Lancer, ve X-15 tipi uçakları da kapsayan denemelerinde çalışır. 1960’lı yıllarda Apollo projesinde de görev alır. 17 Temmuz 1990’da yaşama veda eder.
Murphy Kanunu’na göre, eğer bir işin birden fazla sonuca ulaşma olasılığı var ise ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuç veya felaket doğuracaksa, bir şeyler ters gitmeye başladığında kesinlikle en kötü olasılıklar sıralı gerçekleşecektir. Bir olayın gerçeklenme olasılığı düşükse, gerçekleşme olasılığı da düşüktür, ya da imkansızdır. Araba ile Ankara’ya giderken kaza olma olasılığı çok düşüktür, yani kaza geçirme olasılığının imkansız olduğunu düşünürsünüz. Murphy Kanunları ise olaya tersinden yaklaşır; bir olay mümkünse, gerçekleşir. Basit bir cümleyle söylemek gerekirse, kaos, düzenden daha olasıdır.
Murphy Kanunları’ndan bazı örnekler:
- Üzerine reçel sürdüğünüz ekmek yere düştüğünde, her zaman reçelli yüzü yere dönük olacaktır.
- Çözülen her bir problem, yeni problemler yaratır.
- Bozuk bir alet tamire geldiğinde mutlaka çalışır.
- Bir şeyin yanlış gitme olasılığı varsa, yanlış gider.
- Kendinden emin olmadığın zaman ikna edici konuş.
- Kestirme, iki nokta arasındaki en uzun yoldur.
- Hiçbir iyilik cezasız kalmaz.
- Radyoyu ne zaman açarsanız açın, sevdiğiniz şarkının bitiş melodilerini duyarsınız.
- Yanlış numara hiç meşgul çalmaz.
- Siz banyoya girmeden asla telefonunuz çalmaz.
- Anlamıyorsanız çok açıktır.
- Her şey mükemmel gidiyorsa, mutlaka bir yerde bir terslik vardır.
- Düşman menziline girdi diye sevinme, sen de onun menzilindesin.
- Savaşta ilk önce ölenler hiç korkmayanlardır. Onları en çok korkanlar takip eder.
- Fark edilmediğinizi düşündüğünüz zamanlarda, herkes tarafından izleniyorsunuzdur.
- Pimi çektiğiniz an, Bay El Bombası artık arkadaşınız değildir.
- Bir bölgeyi güvenlik altına aldıysan, bunu düşmanına söylemeyi unutma.
- Çiftlerden ilk önce uyuyan, her zaman en çok horlayandır.
Kaynak
Araştırma Yöntemleri – Cahit Karakuş, Rehber Öğretmenliğin Murphy Yasaları