Menu

Türkiye Sahillerinden Cennet Gibi 10 Koy



Atlas Dergisi’nin Türkiye Saklı Cennetler Atlası’ndan seçtiğimiz Türkiye’nin en etkileyici 10 koyunu listeledik.

1. Kabak Koyu – Fethiye, Muğla

kabak koyu türkiyenin koyları

Doğanın tüm cömertliğini sergilediği Likya Yolu üzerinde bulunan Kabak Koyu… Kendisini çevreleyen yüksek kayalarca korunan bu yere ulaşmak pek kolay değil. 200 metrelik kumsalı, turkuaz denizi, kayaların üzerinden akan Aladere Şelalesi, sandal ve çam ağaçlarından oluşan ormanlarıyla doğanın huzur için bir araya getirebileceği herşey burada. Dünyanın koruma altına aldığı yüz dağdan biri olan Babadağ’ın eteğindeki koy endemik bitkileri, yabanıl bitkileri ile birinci derece sit alanı ilan edilmiştir.

2. Bozukkale Koyu – Marmaris, Muğla

bozukkale koyu türkiyenin koyları

Sayısız koylar, burunlar ve irili ufaklı adalarla çevrili Bozburun Yarımadası, az yeşillikli tepelerinin arasında saklı cennetler barındırıyor. Bu çok girintili çıkıntılı kara parçası, Akdeniz’e kucak açan koylarıyla ünlü. Yarımadanın en güney ucu olan Karaburun’u geçtikten sonraki ilk koy, Değirmenburnu ile Kaleburun arasında kalan Bozukkale. İki burun arasında karaya doğru geniş bir körfez yapan, etrafı maki ve zeytinliklerle çevrili liman, denizciler tarafından Bozuk Bükü olarak da anılıyor. Rüzgarlara karşı korunaklı konumuyla mavi yolculuk yapan teknelerin tercih ettiği önemli duraklardan biri Bozukkale. Bozukkale’nin hemen yanında, Korsan Koyu ve Serçe Limanı yer alıyor.

3. Gökgemile Koyu – Dalaman, Muğla

gökgemile koyu türkiyenin koyları

Kapıdağ Yarımadası’nın batı yakasında kalan ve tur teknelerinin pek uğramadığı sakin bir koy Gökgemile. Issızlığın ortasında ağaçlarla kaplı iki yeşil burnun arasında Akdeniz’e doğru uzanıyor. Kapıdağ Yarımadası’nın kıstağında yer alan bu narin koy, yalnızlığını sadece balıkçı tekneleriyle paylaşıyor.

4. Ceneviz ve Sazak Koyları – Kumluca, Antalya

ceneviz koyu sazak koyu türkiyenin koyları

Musa Dağı’nın eteklerinde, dik bir yamacın altına arka arkaya sıralanmış, doğanın özenle biçimlendirdiği Ceneviz ve Sazak Koyları yer alır. Küçük bir yarımadanın kuzeydoğuya bakan yakasındaki Ceneviz Koyu ve güneybatı tarafındaki minik Yalancı Koy, onun karşısında yer alan Sazak Koyu muhteşem bir üçlü oluştururlar. Hem Çıralı hem de Adrasan’dan bir saatlik tekne yolculuğuyla ulaşılabilen Ceneviz ve Sazak Koyları’nı tepelerden seyretmek doyumsuz bir keyif yaşatır insana. Sazak Koyu, mavi yolculuk kaptanları arasında Balayı Koyu olarak da biliniyor. Ceneviz ve Sazak sahilleri, soyu tükenmekte olduğu için Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından koruma altına alınan Akdeniz fokunun da yaşam alanı aynı zamanda.

5. Hamsilos Koyu – Sinop

hamsilos koyu türkiyenin koyları

Hamsilos Koyu halk arasında fiyort olarak nitelendiriliyor. Hamsilos Koyu tanıtımlarında, özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde rastlanan bu doğal oluşumun Türkiye’deki tek örneği olarak gösteriliyor. Hamsilos Koyu aslında bir fiyort değil, bir deniz girintisi ama bir fiyorttan çok daha güzel. Gerçekten de deniz burada bir nehir gibi kıvrıla kıvrıla kara parçasının içlerine doğru girerken ilginç bir görünüm sergiliyor. Bu özel yapısından dolayı bölge, Kültür Bakanlığı tarafından 1991 yılında birinci derece doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alındı. Yeşille mavinin iç içe geçtiği milli park statüsündeki bu doğa parçası, dinginlik ve sakinlik arayanların mekanı. Doğaseverler tarafından Karadeniz’in Gökova’sı olarak nitelendiriliyor.

6. Gideros Koyu – Cide, Kastamonu

gideros koyu türkiyenin koyları

Yaz aylarında çılgın bir kalabalığın akınına uğrayan Akdeniz’in tersine, sürekli ıssızlığı yaşar bu dingin mekanlar. Yeşille mavi arasında kalan beyaz kumsallarıyla Kapısu, Ginolu ve Gideros bu güzel koyların başında geliyor. Gideros, Kastamonu ilinin keşfedilecek doğal güzellikleri arasında. Hangi yönden gelirseniz gelin zümrüt yeşili bir göl gibi görünür koy. İlk bakışta bir ıstakozun kolları gibi kapalı sanılan körfezin, burunlar arasındaki boğazdan küçük bir girişi vardır aslında. Bu korunaklı yapısıyla, fırtınalı havalarda Karadeniz’in hırçın dalgalarından kaçmak isteyen balıkçıların sığınağı olmuş her daim. Tarihte korsanların gizli limanı olan Gideros, Kurtuluş Savaşı’nda ise Anadolu’ya taşınan cephane ve mühimmatın saklandığı bir depo vazifesi görmüş. Bir kıyısında iki balıkçı lokantası, diğer kıyısında birkaç evin yer aldığı Gideros Koyu’nun adı Cenevizlilerden kalma.

7. Adrasan Koyu – Kumluca, Antalya

adrasan koyu türkiyenin koyları

Antalya’dan Kumluca’ya gidenler bilirler, yolun yaklaşık 100. kilometresinden sonra denize doğru bakıldığında, uzaklarda, yemyeşil dağlarla çevrili ve yay biçiminde kumsalıyla sanki bir göl belirir. Olimpos sapağından girip bol virajlı yolu izleyenler, sırtını Musa Dağı’na yaslamış, çevresi çam ağaçlarıyla kaplı bir koyda denizle karşılaşırlar. Burası, güzelliğini ve ihtişamını değerli bir hazine gibi koruyarak, nimetlerini sadece doğa tutkunlarına sunan Adrasan Koyu’dur. Her gün iki burun arasında denizin içinden doğan güneşin ışıltısıyla aydınlanır iki kilometrelik kumsal. 1996 yılında belde olan Adrasan’ın en popüler kısmı, Adrasan Deresi boyunca uzanan pansiyonlar bölgesi. Ahşap asmaköprülerle ulaşılan tesisler, dere üzerinde otantik minderlerle döşeli köşkleri ve etrafta yüzen ördekleriyle farklı bir atmosfere sahip.

8. Akbük Koyu – Milas, Muğla

akbuk koyu türkiyenin koyları

Ege’nin Akdeniz’le buluşmadan önce oluşturduğu Türkiye’nin en güzel körfezlerinden biri Gökova. Körfezin kuzey kıyıları güney kıyılarına nazaran daha az girintili çıkıntılı. Kuzey tarafındaki az sayıdaki koyun arasında en derin ve en genişi Akbük’tür. Özel çevre koruma bölgesi kapsamında olan koy, yapılaşmaya izin verilmemesinden dolayı bakirliğini koruyan ender yerlerden. Korunaklı yapısından dolayı mavi yolculuk tur teknelerinin ve yatların vazgeçilmez duraklarından biri.

9. Armonika Koyu – Datça, Muğla

armonika koyu türkiyenin koyları

Gerence Burnu’nun güneyinde, bir koydur. Kuzey tarafındaki tek tük ağaçların dışında çam ağaçları ile çevrili mavi ve yeşilin iç içe geçtiği bir koydur. Denizi tertemiz, rüzgara karşı korunaklı, Datça’nın birçok cennet koylarından biridir Armonika.

10. Kamışlık Koyu – Amasra

kamışlık koyu türkiyenin koyları

Harika doğası ve denizi ile gerçekten görülmesi gereken bir yer Amasra. Kamışlık Koyu da Amasra’nın en güzel koyu denebilir. Amasra’nın batısında bulunan Kamışlık Koyu yaklaşık 50m uzunluğundaki sahili ve berrak deniziyle doğa severlerin gözde mekanlarından. Tertemiz doğanın içerisinde, hem yeşilin hem de mavinin tadını çıkartabilirsiniz.


Facebook Yorumları

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir